1-Metylocyklopropen

Jesteśmy producentem 1-metylocyklopropenu (1-MCP), syntetycznego hormonu roślinnego wpływającego na procesy fizjologiczne zachodzące w owocach, warzywach i kwiatach. 1-MCP jest strukturalnie podobny do etylenu, naturalnego hormonu roślinnego odpowiedzialnego m.in. za dojrzewanie owoców, ale jego działanie jest jednak przeciwne. 1-MCP wiąże się w roślinach z receptorami etylenu, blokuje ich działanie i dzięki temu spowalnia postęp procesów wywoływanych przez etylen. Efektem tego jest przedłużona świeżość produktów roślinnych i zachowanie ich walorów (jędrność, smak, zapach) przez dłuższy czas.

1-MCP jest wysoce reaktywne i nietrwałe. Te właściwości stanowią poważne ograniczenia w bezpośrednim stosowanie tego hormonu w warunkach produkcji roślinnej. Można jednak je przezwyciężyć stabilizując 1-MCP w formie kompleksu z naturalnymi cyklodekstrynami. W ten sposób uzyskuje się trwały i bezpieczny produkt w postaci wygodnego w aplikacji proszku. I to właśnie taki stabilizowany 1-MCP jest produkowany w naszej firmie.  

Nasz produkt jest stosowany na skalę przemysłową do przedłużania trwałości produktów roślinnych. Może on być stosowany, w zależności od specyfiki uprawy, przed i po zbiorze. Jego skuteczność została potwierdzona licznymi badaniami dla wielu produktów roślinnych m.in. jabłek, awokado, winogron, pomidorów, róż i storczyków.

1-MCP jest cząsteczką bezpieczną zarówno dla roślin, jak i dla ludzi i zwierząt. Korzyści wynikające ze stosowania tego produktu są bardzo rozległe: ogranicza straty powstające w długotrwałym transporcie produktów roślinnych, umożliwia ich dłuższe przechowywanie, pozwala na zachowanie ich dobrej jakości przez dłuższy czas.

Naszym celem jest przeciwdziałanie marnowaniu żywności i zapewnienie najwyższej jakości produktów roślinnych. Dlatego współpracujemy z firmą FreshInset SA, która wykorzystuje nasz produkt do produkcji funkcjonalnych naklejek zawierających 1-MCP.